Tips voor een zorgeloze autovakantie

Een goede voorbereiding op je autovakantie voorkomt verrassingen.

De zomervakantie staat weer voor de deur en vele mensen hebben hun vakantie al geboekt naar populaire bestemmingen als Frankrijk, Italië, en Spanje. Alles is goed geregeld; van het mooiste plekje op de camping tot aan de reisverzekering. Maar als je met de auto reist is een goede voorbereiding zeker aan te raden op weg naar uw eindbestemming. Voor het gemak hebben we hieronder een aantal belangrijke voorbeelden op een rij gezet.

Vignetten: In diverse landen zijn milieu vignetten tegenwoordig verplicht. Deze moet je aanschaffen voor vertrek(en bij je hebben in de auto) om landen als Zwitserland en Duitsland door te mogen reizen.

Lokale regels: In de auto neem je natuurlijk een gevarendriehoek, reflecterende vestjes (voor alle inzittenden), de verbanddoos, een alcoholtest, het reservewiel en een set reserve lampjes mee. Europese landen houden er verschillende regels op na voor deze onderdelen. In Kroatië is het verplicht een setje reserve lampjes bij je in de auto te hebben, terwijl dit in andere landen weer niet verplicht is.

In sommige delen van  Frankrijk geldt een doorreisverbod als de auto niet aan bepaalde eisen voldoet. Zo is het hele centrum van Parijs vanaf 1 januari 2017 aangewezen als milieuzone. Vanaf 1 april 2017 zijn deze regels ook geldend voor auto’s met een buitenlands kenteken.

Raadpleeg voor vertrek de lokale regels van de landen waar u doorreist en het land van uw eindbestemming.  De website van de ANWB kan hierbij helpen.

Groene kaart: Binnen Europa moet u als bestuurder met een document kunnen aantonen dat de auto en de caravan verzekerd zijn. De welbekende “groene kaart”. Deze kunt u aanvragen bij de verzekeringsmaatschappij waar de auto is verzekerd.

Vakantiecheck: Maak de auto vakantieklaar! Voorafgaand aan het vertrek is het aan te raden een afspraak te maken voor een vakantiecheck bij de garage. De vakantiecheck controleert je auto op o.a. accu, remmen, vloeistoffen en andere belangrijke punten. Voor €29,95 euro kun je een vakantiecheck bij Auto Londen laten uitvoeren.

Huisdieren: Gaat je huisdier mee op vakantie? Zorg dan voor de juiste inentingen en registratie van uw huisdier en neem ook het EU Dierenpaspoort mee.

Reservesleutel: Een laatste belangrijke tip. Neem de reserve autosleutel mee op vakantie (controleer of deze goed werkt voor vertrek) en bewaar deze afzonderlijk van de autosleutel die je doorgaans gebruikt. Zo blijf je mobiel bij verlies of diefstal.

Wij wensen je een onbezorgde en zonnige vakantie toe!