Altijd goed zicht op de weg

Door regelmatige controle van de ruitenwissers.

We gaan ervan uit dat ruitenwissers altijd werken. Maar ook deze zijn aan slijtage onderhevig en moeten tijdig vervangen worden. Ruitenwissers zijn een belangrijk onderdeel van uw auto. Ze zorgen ervoor dat u bij iedere weersomstandigheid goed zicht heeft. Bij de jaarlijkse APK keuring worden ruitenwissers gecontroleerd hierop.

Strepen op het voorruit geven vaak al aan dat de ruitenwissers vervangen moeten worden. Sommige merken zijn voorzien van een indicator; een klein rond stipje op de ruitenwisser die geel verkleurd wanneer de ruitenwisser aan vervanging toe is. Maar, welk type schaf je aan? Er zijn verschillende typen, merken en afmetingen die aangeboden worden en maar één juist advies: het verbindingsstuk moet passen op de ruitenwisserarm. Daarbij moeten ze met de juiste druk op het voor- of achterruit staan om goed schoon te vegen.

Kort samengevat zijn dit de indicatoren voor vervanging:

-          Strepen op het voor- of achterruit door beschadigde, versleten of uitgedroogde rubbers.

-          Lawaai bij gebruik van de ruitenwissers doordat de rubbers los zitten of beschadigd zijn.

-          Haperen van de wissers door onvoldoende druk op voor- of achterruit.

-          Niet werkende ruitenwissers; in dit geval kan de ruitenwissermotor defect zijn of hebben de wissers onvoldoende druk op het ruit.

 

Een extra tip is om regelmatig de parafan (afvoersysteem water onder het voorruit) regelmatig te controleren en schoon te maken. Zo heeft u altijd goed zicht op de weg.