5 Airco tips voor je auto

Dit zijn de tips om optimaal te genieten van een goed werkende airco in je auto.

Hoe ga je verstandig om met het airco systeem in de auto zodat de lucht schoon blijft, het systeem optimaal werkt en de koeling niet ten koste gaat van veel brandstofverbruik?

De tips hieronder zijn gemakkelijk toepasbaar, economisch en zorgen ervoor dat de ontwikkeling van schimmels en bacteriën minder kans krijgt. Zo kun je optimaal genieten van een goed werkende airco onderweg naar je bestemming.

 

  1. Het klinkt bijna als een schot voor open doel. Een door de zon verwarmde auto zet je airco flink aan het werk. Open dus eerst de ramen zodat de lucht naar buiten kan en je niet meer hoeft te koelen dan nodig is. En, hoe meer glas je auto heeft, des te meer opwarming van de auto. Je kunt de opwarming terugbrengen met speciaal getinte ruiten, zodat zonlicht geabsorbeerd of gereflecteerd wordt.
  2. Heb je een volautomatische airco? Stel dan de temperatuur in en druk op ‘AUTO’. In deze modus gaat je airco systeem zuiniger om met energie dan in handmatige modus.
  3. Zo’n 10-15 minuten voordat je aankomt op je bestemming kun je de airco alvast uitschakelen. In deze tijd kan de verdamper (waar de verwarmde, vochtige lucht doorheen gaat) goed opdrogen en heb je minder last van de ontwikkeling van schimmels en bacteriën en uiteindelijk vies ruikende lucht in je auto. Daarnaast heb je een kleinere overgang naar de buitentemperatuur omdat je er geleidelijk aan kunt wennen.
  4. Als het buiten kouder wordt of in een periode met veel regen, kun je de airco ook goed gebruiken. Vochtige kleding en buitenlucht zorgen er al snel voor dat de ramen beslaan. De airco zorgt ervoor dat de lucht in de auto al snel droog en op temperatuur is. Als je de auto daarbij wilt verwarmen, kun je bij een handmatige airco het beste de bovenste uitstroomopeningen gebruiken voor een optimale warmtecirculatie.
  5. Laat elk jaar het airco systeem checken. Je maakt er per slot van rekening het gehele jaar gebruik van. Zo ben je verzekerd van schone lucht en een goed werkend systeem zodat je comfortabel en veilig op weg kan.

Een afspraak voor de Airco Check & Service is snel gemaakt, via 0306666688 of online via deze link.