Veiliger, comfortabeler en minder kosten

Preventief onderhoud van je auto loont.

Elke auto heeft door het gebruik ervan, regelmatig onderhoud nodig. De voorschriften voor onderhoud en onderhoudsintervallen zijn door de fabrikant al vastgelegd, zodat je weet wanneer je een volgend bezoek aan de garage kunt plannen. De intervallen zijn tegenwoordig steeds langer geworden. Vroeger was het doorsmeren en olie verversen van de auto elke 5000 km noodzakelijk. Tegenwoordig zijn intervallen van 30.000 km of langer geen uitzondering meer. Een onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat slijtage in een vroeg stadium geconstateerd wordt en auto onderdelen op tijd vervangen worden.

Helaas komt het nog vaak voor dat automobilisten pas een bezoek brengen aan de garage na een defect.  Naast het vervangen van het onderdeel kan het ook voorkomen dat er schade opgetreden is, waardoor de rekening hoger uitvalt dan bij tijdige vervanging. Kosten voor regelmatig onderhoud zijn goed in te schatten (met uitzondering van onvoorziene reparaties) en je kunt hiervoor dus reserveren. Een accu kun je ongeveer 4 jaar gebruiken, terwijl remblokken vóór zo’n 60.000 km meegaan. De remblokken achter tot wel 120.000 km.

Onderhoudsbeurt; controle op welke punten?

  • Vaste inspectie van remmen, de ophanging en de diverse vloeistoffen. Ook de motorolie verversen en het bijbehorende filter vervangen.
  • Onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn: de levensduur van het onderdeel en mate van slijtage zijn afhankelijk van het gebruik (voorbeeld: remblokken, de remschijven en de koppelingsplaat).
  • Vervangingsonderdelen die tijd of kilometer gebonden zijn. Een voorbeeld is de distributieriem die na een aantal jaren of verreden kilometers toe is aan vervanging. Vervanging van deze onderdelen worden vastgelegd in het onderhoudsboek en in de datafile van de auto bij het garagebedrijf.
  • Onvoorziene reparatie: Het kan helaas voorkomen dat een onderdeel onverwacht aan vervanging toe is. De waterpomp kan lekken een aandrijfas kan defect zijn of een veer die breekt. Als dit geconstateerd wordt tijdens de onderhoudsbeurt, wordt er meteen contact opgenomen.

Bij Auto Londen is de APK gratis in combinatie met groot onderhoud, dus is het raadzaam dit samen in te plannen.

Regelmatig onderhoud (en het laten vastleggen van onderhoud en reparatie in uw onderhoudsboekje), biedt op langere termijn wanneer je de auto wilt verkopen, een betere inruilprijs. Maar de belangrijkste reden blijft uiteindelijk veilig en comfortabel rijden.

Zelf kun je ook de onderhoudskosten beïnvloeden met deze 5 nuttige bespaartips.